Podczas szkolnego Tygodnia Wiosny na lekcjach biologii uczniowie podejmowali różne aktywności:
Klasy 5 zajęły się sprawdzeniem jak działa tkanka przewodząca u roślin – z białych tulipanów powstały różowe, niebieskie i zielone.
Klasy 6 wyszukiwały cechy budowy płazów ukrytych w zagadkach oraz szyfrach.
Klasy 7 testowały odruchy warunkowe i bezwarunkowe jedząc cytrynę.
Klasy 8 rozwiązywały tajemnicę zaginionego wilka, ucząc się w ten sposób o zależnościach pokarmowych w ekosystemach.
24.03 Klasa 5a uczestniczyła w pokazie doświadczeń przygotowanych przez uczniów z 7a. Uczniowie zaprezentowali eksperymenty pt.:
Kolorowa kapusta – z użyciem wywaru z czerwonej kapusty, który zmieniał kolor w zależności od dodanego składnika,
Na tropie witaminy C – uczniowie sprawdzili, czy jest ona obecna w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym i w soku 100% ze sklepu,
Tajemnice kukurydzianych płatków – sprawdzana była zawartość żelaza w płatkach kukurydzianych, owsianych i cynamonowych.
Dlaczego ciasto rośnie – sprawdzana była najkorzystniejsza temperatura do wzrostu drożdży,
Gdzie jest skrobia – za pomocą jodyny, która w obecności skrobi wybarwia się na granatowy kolor oznaczono w jakich produktach jest ona obecna.
Każde doświadczenie zostało omówione i wyjaśnione przez siódmoklasistów.
Piątoklasiści z zaangażowaniem uczestniczyli w pokazach, stając się asystentami. Wszyscy uczniowie byli zadowoleni, a niektórzy nawet spróbowali wykonać doświadczenia samodzielnie w domu.
Wiosenne eksperymenty-Prezentacja
Autor: A.Chrzanowska-Żemek
Klasy 5 zajęły się sprawdzeniem jak działa tkanka przewodząca u roślin – z białych tulipanów powstały różowe, niebieskie i zielone.
Klasy 6 wyszukiwały cechy budowy płazów ukrytych w zagadkach oraz szyfrach.
Klasy 7 testowały odruchy warunkowe i bezwarunkowe jedząc cytrynę.
Klasy 8 rozwiązywały tajemnicę zaginionego wilka, ucząc się w ten sposób o zależnościach pokarmowych w ekosystemach.
24.03 Klasa 5a uczestniczyła w pokazie doświadczeń przygotowanych przez uczniów z 7a. Uczniowie zaprezentowali eksperymenty pt.:
Kolorowa kapusta – z użyciem wywaru z czerwonej kapusty, który zmieniał kolor w zależności od dodanego składnika,
Na tropie witaminy C – uczniowie sprawdzili, czy jest ona obecna w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym i w soku 100% ze sklepu,
Tajemnice kukurydzianych płatków – sprawdzana była zawartość żelaza w płatkach kukurydzianych, owsianych i cynamonowych.
Dlaczego ciasto rośnie – sprawdzana była najkorzystniejsza temperatura do wzrostu drożdży,
Gdzie jest skrobia – za pomocą jodyny, która w obecności skrobi wybarwia się na granatowy kolor oznaczono w jakich produktach jest ona obecna.
Każde doświadczenie zostało omówione i wyjaśnione przez siódmoklasistów.
Piątoklasiści z zaangażowaniem uczestniczyli w pokazach, stając się asystentami. Wszyscy uczniowie byli zadowoleni, a niektórzy nawet spróbowali wykonać doświadczenia samodzielnie w domu.
Wiosenne eksperymenty-Prezentacja
Autor: A.Chrzanowska-Żemek