Jako szkoła promująca zdrowie nie możemy obojętnie patrzeć na paczki chipsów „pochłaniane” każdego dnia przez uczniów.
Nie każdy wie, że ten niezdrowy przekąsek zawiera akryloamid podejrzewany o działanie rakotwórcze, duże ilości soli, cukru, tłuszczu i konserwantów. Efektem spożywania tej lubianej przez młodzież przekąski są problemy trawienne i tycie. Zespół ds. Promocji Zdrowia zorganizował konkurs kulinarny pod hasłem „Jemy zdrowo bezchipsowo” .
Celem konkursu było upieczenie zdrowych, robionych domowym sposobem chipsów. W konkursie brało udział 14 osób z klas IV-VI. Ich kulinarne rękodzieła okazały się prawdziwym, zdrowym przysmakiem. Jury przy ocenie chipsów brało pod uwagę walory smakowe, różnorodność, stopień obróbki termicznej, wyważoną ilość przypraw, zachowanie naturalności warzyw i owoców.
I miejsce zajął Jędrzej Kłosiński kl. VIc, II miejsce Oliwia Dziatkowiak kl. Va; Jakub Żarnoch kl. Vb. III miejsce Julia Kaczmarczyk i Maja Sylwestrzak kl. Vc oraz Szymon Urbal kl. Va. Wręczenie nagród wszystkim uczestnikom nastąpiło 20.01.2017r. Serdecznie gratulujemy.
Zespół ds. Promocji Zdrowia
Celem konkursu było upieczenie zdrowych, robionych domowym sposobem chipsów. W konkursie brało udział 14 osób z klas IV-VI. Ich kulinarne rękodzieła okazały się prawdziwym, zdrowym przysmakiem. Jury przy ocenie chipsów brało pod uwagę walory smakowe, różnorodność, stopień obróbki termicznej, wyważoną ilość przypraw, zachowanie naturalności warzyw i owoców.
I miejsce zajął Jędrzej Kłosiński kl. VIc, II miejsce Oliwia Dziatkowiak kl. Va; Jakub Żarnoch kl. Vb. III miejsce Julia Kaczmarczyk i Maja Sylwestrzak kl. Vc oraz Szymon Urbal kl. Va. Wręczenie nagród wszystkim uczestnikom nastąpiło 20.01.2017r. Serdecznie gratulujemy.
Zespół ds. Promocji Zdrowia